Programma | zaterdag 3 maart

De contouren van het programma zijn inmiddels duidelijk. De grootste shiatsu scholen, Qing Bai, Iokai, Klassieke school (Namikoshi) en Zen Shiatsu, hebben inmiddels hun medewerking toegezegd aan de Proeverij en gaan een workshop te verzorgen.

De Shiatsu Proeverij is daadwerkelijk een proeverij: er zijn sessies van 50 minuten om van een onderwerp te proeven. Je hoeft je dus niet van tevoren aan te melden per sessie;  bepaal ter plekke je eigen programma.

  • het gehele programma is beschikbaar voor therapeuten. Studenten en liefhebbers kunnen een deel van het programma volgen, aangezien sommige onderwerpen voorkennis vereisen. Dit is per sessie aangegeven;
  • het tijdschema vind je hieronder;
  • lees hier meer over de accreditatie en nascholingspunten.

Klik hier om het tijdschema in PDF te downloaden, te openen of af te drukken.

 

5 Elementen Voeding, voeding die bij jou past

10.00-11.00 uur // toegang: iedereen
Raadzaal

Veel (chronische) klachten als kouwelijk zijn, een opgeblazen buik hebben, snel moe zijn, een vol gevoel na het eten hebben, ’s nachts eruit moeten om te plassen, kunnen voortvloeien uit voeding die niet goed bij je past. Bij de 5 Elementen voeding kijken we gericht naar wat er met jou aan de hand is, waar die klachten vandaan komen en welke voeding jou én jouw spijsvertering gaan helpen. Je krijgt informatie over de energetische werking van voeding en hoe en waarom voedingsmiddelen onderverdeeld zijn in de 5 Elementen. Meer informatie: www.qicentrum.eu www.facebook.com/qicentrum  

Een frisse start met Do-In yoga

10.00-11.00 uur // toegang: iedereen
Dojo

Do-In Yoga leert je bewegen vanuit je Hara, tussen de polaire krachten van Yin en Yang. Do-In Yoga verbindt Shiatsu, Yoga, Zen en Martial Arts. Als Do-In Yoga docent begeleid je je deelnemers op dusdanige wijze, dat ze meer lichaamsbewustzijn ontwikkelen. Middels de lichaams-gerichte energie oefeningen vindt zelfheling plaats: zowel lichaam als geest worden krachtiger, flexibeler en stabieler. Men ervaart meer vitaliteit, wordt gezonder en gelukkiger. Do-In Yoga is de beste bewegingsleer om in je massagepraktijk te integreren. Ervaar vandaag waarom. Indeling: 10 minuten openingsmeditatie 20 minuten diverse Do-In Yoga oefeningen 10 minuten eindontspanning 10 minuten nabespreking / vragen / dank

Craniosacraal technieken binnen je shiatsu praktijk

10.15-11.15 uur // Vanaf niveau: 2dejaars student
Lotus kamer

In deze workshop kijken we naar de driedeling in het lichaam aan de hand van shiatsu en craniosacraal technieken. Naast het werken met de drie Warmers, concentreren we ons op de drie Poorten: nek, diafragma en bekken. Je leert contact maken met het cranio-sacrale vocht, ook wel liquor genoemd en het bijbehorende ritme. Dit doe je op een verstilde manier die het zelfhelend vermogen activeert. We onderzoeken hoe we deze manier van werken en de meer dynamische benadering van Shiatsu samen kunnen laten vloeien.

Zen meditatie

10.15-11.15 uur // toegang: iedereen
Musubi zaal

Tijdens de Shiatsu Proeverij wil ik shiatsutherapeuten, studenten en liefhebbers uitnodigen om kennis te maken met zenmeditatie als bron van rust en inspiratie voor de beoefening van shiatsu en voor het dagelijks leven. De workshop zal bestaan uit een korte uitleg van de houding, een meditatiesessie van 2×15 minuten zitmeditatie (zazen) en een loopmeditatie (kinhin).

Systemisch waarnemen voor shiatsu beoefenaars

11.00-12.00 uur // Vanaf niveau: 2e jaars student
Raadzaal

Systemisch waarnemen en werken (familie- en organisatieopstellingen) is een belangrijk instrument om meer zicht te krijgen op datgene wat, op diepere lagen, speelt in de vraagstelling/situatie van de client. Naast beter ‘zicht’ op vaak complexe situaties, biedt systemisch werken concrete interventietechnieken om ‘dat wat vastgelopen is’ weer in beweging te krijgen. De uitgangspunten van systemisch werk waarbij gekeken wordt naar (dis)balans en ordening hebben veel raakvlakken met shiatsu en het model van de 5 fasen. In de workshop maak je kennis met systemisch waarnemen en werken en hoe je dit kan toepassen in je shiatsupraktijk. Kijk op  www.hof20.nl voor meer informatie.

Burn-out & Shiatsu

11.15-12.15 uur // Vanaf niveau: 3e jaars Student
Dojo

Mensen met een burn out komen steeds vaker voor in je praktijk. Hoe ga je daar mee om, wat is er precies met ze aan de hand? Er zijn 12 fasen in een burn out (incl. depressie en pleinvrees). In de workshop behandel ik: de 12 fasen de 12 fasen vanuit TCM gezien de belangrijkste meridianen en 2 of 3 belangrijkste punten te behandelen We gaan ook oefenen op elkaar. Neem daarvoor een bezemsteel mee (ook de mannen! :-)) Website: Voor wie Duits leest: www.mikemandl.eu De hara shiatsu school heeft een burn out kliniek waar mensen 10 weken achter elkaar worden behandeld. Tijdens de workshop zal ik kort de belangrijkste bevindingen aangeven (en die zijn over het algemeen positief). Ze werken aan het opzetten van een echt wetenschappelijk onderzoek.

Yin Yoga – Een feestje voor je meridianen!

11.30-12.30 uur // toegang: iedereen
Musubi zaal

Yin Yoga is een rustige, ontspannende en meditatieve manier van yoga, gericht op het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Maar wat nog veel interessanter is: in elke houding worden verschillende meridianen gerekt. Wat effect heeft op zowel de meridianen, de bijbehorende organen en hun emoties. Alle houdingen worden zittend of liggend gedaan en worden 3-5 minuten aangehouden. De les wordt zo opgebouwd dat iedereen mee kan doen. Ervaring is dus niet nodig. Yin Yoga zet het zelfgenezend vermogen aan en is heel helend voor jezelf, als therapeut. Na een lange dag werken, doen slechts een paar Yin houdingen (15 minuten) wonderen. Ook kun je ervoor kiezen eenvoudige houdingen aan je cliënten te leren, om ze actief bij hun proces te betrekken.

Knieënwerk op de benen

11.30-12.30 uur // Vanaf niveau: 2dejaars student
Lotus kamer

Een praktische workshop om goed uitgedaagd te worden op je beheersing van de knie technieken. We werken op de benen van de cliënt waarbij aandacht is voor het goed in het midden zijn met perfecte stabiliteit en balans; hierdoor kan je dosering op de gram precies zijn!

Eerste hulp met shiatsu

13.00-14.00 uur // toegang: iedereen
Lotus kamer

Je kind is gevallen op haar stuitje, je moeder is al weken verkouden, er is iets heftigs gebeurd waar iemand helemaal door van slag is. In deze workshop krijg je basiskennis aangereikt en leer je met drukpunten en eenvoudige craniosacraal technieken werken om deze ongemakken te verlichten.

Namikoshi shiatsu bij nek- en schouderklachten, relatie met het onderbeen

13.15-14.15 uur // toegang: iedereen
Dojo

Namikoshi shiatsu is een effectieve vorm van shiatsu om in te zetten bij uiteen lopende klachten. We geven graag een voorbeeld waaruit blijkt dat je ook vanuit de samenhang van spieren het lichaam holistisch kan zien. Je voelt dat je nek- schouderklachten ter plaatse kunt behandelen maar bijvoorbeeld ook op het onderbeen.

De drie schatten van het innerlijk landschap

13.30-14.30 // toegang: iedereen
Musubi zaal

Door je af te stemmen op je eigen instellingen kan je contact maken met verschillende lagen van ki van  je cliënt. Een introductie.

Shiatsu bij kinderen: Behandel de moeder (vader) en zo het kind.

13.45-14.30 uur // Toegang: Ervaren Shiatsu Therapeuten (5 jaar+)
Raadzaal

De klachten waar kinderen mee komen in een ziekenhuis zijn over het algemeen complex en al lang aan de hand. Alle focus is gericht op het kind en diens ziek zijn. Mijns inziens zou het een hele hoop pijn en narigheid schelen als de aandacht ook gericht zou worden op de ouders. Ondanks alle goede intenties en zorgen ten spijt, hun eigen lichamelijke- en geestelijke gezondheid blijken vaak mede oorzaak van de problemen bij het kind. Zoals bij Shiatsu gebruikelijk is dat de moeder eerst behandeld wordt en dan het kind (conform de Sheng Cyclus), zo blijkt dat in de praktijk ook het geval. Echter, niet alle ouders zijn zich bewust van hun aandeel in de klacht èn de genezing van hun kind. In de afgelopen 5 jaar heb ik in de Kinderkliniek in Almere vele kinderen en hun ouders behandeld. In deze lezing wil ik graag ingaan op hoe de ‘zijnstoestand’ van de ouders van invloed is op die van het kind en op welke manier je de ouders behandelt en betrekt om het …

De invloed van de maag- en miltmeridiaan op de nek

14.30-16.00 uur // Vanaf niveau: 3e jaars student
Lotus kamer

De verbinding tussen hoofd en lichaam. Een praktische workshop met een spirituele boodschap.  In de workshop gaan we kijken wat de invloed is van de Maagmeridiaan, en in mindere mate de Milt en Dikke Darm, op de nek. Het is een praktische workshop waarbij we elkaar gaan behandelen Maar er zit ook een onderliggende spirituele betekenis achter die zowel voor onze cliënten als voor onszelf iets kan betekenen. Tijdens de workshop gaan we het traject van de Maagmeridiaan rondom de hals, arm en borstkas behandelen zoals dit in Iokai Shiatsu wordt gebruikt. Als dit traject niet bekend is bij, is dat geen beletsel om deel te nemen. We zullen dit gedeelte van het traject herhalen/uitleggen.

Interactieve inleiding op shinto

14.45-15.45uur // toegang: iedereen
Dojo

Shinto is een authentieke levenshouding in Japan, waarop veel traditioneel Japanse kunsten zijn gebaseerd. In Japan maakt de wereld van de kami onlosmakelijk deel uit van het dagelijks leven. Het westerse denken heeft hier moeite mee, plaatst de kami liever op een “bovennatuurlijk niveau”, en mist hiermee een kans om de Japanse cultuur wezenlijk te verstaan. De interactieve lezing illustreert hoe de wereld van de kami, de zuivere krachten in de natuur, verweven is met het Japanse dagelijks leven. Daarnaast krijgen deelnemers de gelegenheid om een aantal shinto oefeningen uit te voeren, die hun oorsprong vinden in shinto rituelen, die uitdrukking geven aan de harmonie tussen mens, natuur en kami.

Als ik geen kanker had gekregen was ik doodgegaan – een andere kijk op kanker

14.45-15.45 // toegang: iedereen
Raadzaal

Je denkt dat je gezond bent en dan opeens wordt er borstkanker bij je geconstateerd. Van het ene op het andere moment word je van gezond persoon ziek verklaard en word je ondergedompeld en meegesleurd in een medische molen. Maar wat als je het niet eens bent met de gevestigde medische orde, protocollen en statistieken? Als je gelooft in een andere manier van genezen? Een manier die voert langs: meditatie, complementaire therapieën, vergeleken worden met Sylvia Millecam, zwemmen met dolfijnen in het wild en je laten opereren door een man zonder messen. En veel mensen zich afvragen waar je in hemelsnaam mee bezig bent? Ik ben…..op weg naar mij….. Een lezing die vooral bedoeld is om informatie te delen en licht te brengen in een ziekte die voor veel mensen als “eng” of “zwaar” wordt gezien.

Adem en ontspanning

14.45-15.45 uur // toegang: iedereen
Musubi zaal

Ademen doe je niet alleen met je longen. In het hele lichaam is adembeweging mogelijk. Tijdens deze workshop oefenen we met het vrijgeven van de adem en ervaren de ontspanning die daarmee gepaard gaat. We verkennen verschillende ademruimtes en gaan, op liefdevolle wijze, in op eventuele weerstand die je tegenkomt. Je kan deze workshop zien als een rustgevend, inspirerend, voedend of helend moment voor jezelf.

Meditatie met klankschalen

16.00-17.00 uur // toegang: iedereen
Musubi zaal

Ontspannende afrondende meditatie. Na een dag vol indrukken is het tijd om alles één te laten worden. Frank neemt je mee naar de momenten in de stilte tussen de klanken. Bij shiatsu werk je met vingerdruk op het lichaam en het innerlijke landschap. In deze sessie doen de frequenties hun werk, druk door klank.  

Orgaanbewustzijn

16.00-17.00 uur // toegang: iedereen
Dojo

Herken je dat: je leert het staatje van de vijf elementen: seizoen, orgaan, kleur en zo… Het is theorie en daarmee blijft deze materie vaak op een afstand. Deze workshop nodigt je uit om de kosmische wetmatigheden tot leven te laten komen in je lichaam. De organen zijn jouw innerlijke familie.  Via dit organisch stelsel, geregeerd door de vijf yinne organen, manifesteren de vijf elementen zich. Hoe komen de organen tot expressie in jouw lichaam? Middels meditatie, zelfmassage, helende klanken, ademhalingsoefeningen en uitwisseling in aanraking met een partner (‘behandeltechniek’) gaan we de organen ervaren en belichamen. Lichaams-/orgaanbewustzijn en het vermogen je aandacht specifiek te kunnen richten verhoogt de kwaliteit van aanraking als behandelaar  en  het vermogen om te voelen. Het masseren van de organen is een toegepaste lichaamswerk techniek, Chi Nei Tsang genaamd. Deze techniek is eenvoudig te integreren met Shiatsutechnieken. Meer informatie daarover vind je op mijn website. Ook de agenda met workshops CNT. www.shiatsu-online.nl      

Forum: Toekomst van Shiatsu

16.00-17.00 uur // toegang: iedereen
Raadzaal

In het najaar van 2020 komt het European Shiatsu Congress naar Nederland. Een punt op de horizon, waar shiatsu zich presenteert aan iedereen die zich aangesproken voelt. Hoe ziet jouw ideale presentatie eruit, als je die nu mag invullen? Wat zijn jouw ideeën? Wat geeft jou goede Ki op shiatsu gebied? Welke zaadjes zie jij graag tot bloei komen in de drie lentes tussen nu en najaar van 2020. Laat je stem horen en deel je verhaal in een discussie onder leiding van …… (wie o wie?).   “Het is zooo cool om met Griekse, Oostenrijkse, Engelse shiatsu therapeuten uit te wisselen. Dat geeft echt vleugels. We voelen ons na een aantal shiatsu proeverijen (er komen er nog wel een paar toch?) een nationale beweging. En dan te voelen dat je onderdeel uitmaakt van een Europese / wereldwijde beweging. Dat je niet in je eentje op je shiatsu matje zit, maar gesteund weet door al die duizenden andere mensen die daar met jou zitten en hetzelfde studeren, voelen / denken. Liefde is dat.” – Yvonne …