TAO Leefstijl

Een vijfdaagse cursus moeiteloosheid


De Tao leert ons de andere zijde te ontdekken en omarmen; de kunst van het niet-doen en het vermogen om open te staan voor wat in elke situatie reeds wordt geschonken. De principes van het Taoïsme hebben een verregaande invloed op de Oosterse cultuur inclusief de medische traditie.

In de vijfdaagse cursus TAO Leefstijl gaan we onder leiding van vijf gediplomeerde docenten het Taoïsme en de Shiatsu als praktische toepassing daarvan verkennen en ontdekken wat het ons in het hier en nu kan bieden.

In onze Westerse wereld zijn we gehecht aan “het doen”, de actie, deadlines, deliverables, de maakbaarheid en de lineariteit. Daarvoor betalen we een prijs. We putten de aarde en onszelf uit, gaan gestressed door het leven en/of raken in een burn-out.

Hoe kun je fitter worden en jezelf beter beschermen tegen ziekte? In de inleidende cursus TAO Leefstijl beantwoorden we deze vragen. We gaan samen verschillende manieren ontdekken om vitaal te worden en te blijven vanuit de shiatsu en de oosterse/taoïstische leefstijl.


Wat doet de cursus TAO Leefstijl met je?


De cursus helpt je uit het denken te halen, en dichter bij je gevoel te komen. We hopen dat deze dag bij iedereen resulteert in meer energie en een zekere ontspanning. Dit gaan we bereiken met inspiratie vanuit de gehele reeks van vijf workshops. De cursus richt zich op meer op het “ervaren” dan op het “weten”. Het duikt dus minder diep in de filosofie.


Wie, Wat, Waar en Wanneer?


  • Wanneer: 28 mei, 4, 11, 18 en 25 juni van 19,00 uur tot 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur).
  • Waar: Wunderkammer, Kanaalstraat 149a 1054 XD Amsterdam.
  • Wie: Voor ieder geïnteresseerde. Je hoeft niet speciaal lenig, jong of fit te zijn.
  • Prijs: €175,- voor de gehele reeks van vijf workshops.
  • Meer info: (020) 2611415 of (06) 28123730
  • Via onze Stager Ticketshop kun je één of meerdere tickets kopen voor
    deze serie of voor een losse workshop.

Workshops

26 | 5 – Beweging – Barbara Diederiks

Met Do-In oefeningen rek je een meridiaan een tijdje op een ontspannen wijze. Op die manier komt daar meer ‘leven’ in. Ook zijn er dynamische oefeningen waarmee je zelf blokkades op kunt heffen. De oefeningen zijn heel prettig om te doen. Ze helpen je meer aanwezig te zijn in het moment en brengen je in contact met jezelf en je lichaam.

02 | 6 – Verbinding – Esther Molenaar

Jij maakt deel uit van een geheel en beïnvloedt dit, maar je bent er ook van afhankelijk. Dit betekent dat er een samenhang is tussen wie jij bent en jouw leef- en werkomgeving, en tussen hoe jij je voelt en jouw functioneren. Het een kan niet zonder het ander. Organisatie en individu, lichaam en geest, Vrijheid en Structuur, Yin en Yang. Met simpele, speelse oefeningen gaan we onderzoeken hoe jij je verhoudt tot je omgeving. Hoe reageer jij in een bepaalde situatie en wat gebeurt er wanneer je vanuit je ‘midden’ of een bepaalde intentie handelt?

09 | 6 – Voeding – Lobke Brouwer

De 5 elementen voedingswijze komt voort uit eeuwenoude kennis van de Chinese geneeskunde, de traditionele keuken en onze eigen kloosterkeuken. Het belangrijkste bij deze voedingswijze is het tot je nemen van voeding volgens een cyclus: wat hebben we wanneer nodig? Waar in deze cyclus bevinden wij ons met ons leven? Waar ligt onze basis en hoe kan deze ons ondersteunen? Op deze manier gaan we lunch bereiden.

16 | 6 Stress verminderen – Yvonne van Remmen

Een aanraking heeft de kracht je naar het hier en nu te brengen, en kan dus vaak direct invloed uitoefenen op je gesteldheid. Dit zie je bijvoorbeeld terug in veelvoorkomende gebaren als een versterkende arm op iemands schouder (een vrij letterlijke helpende hand dus eigenlijk). We gaan bij deze workshop met de basisprincipes van shiatsu aan de slag. Je leert het verschil voelen tussen verschillende aanrakingen. Vanuit je eigen centrum ga je vervolgens, met de juiste druk, het contact aan, zodat je elkaar kunt steunen door middel van een simpele aanraking.

23 | 6 – Levensritme – Bart Bloemers

Vanuit een visie dat je zowel deel als geheel bent kijk je anders
naar problemen en oplossingen. In plaats van je zin doordrijven
of forceren kies je voor de juiste actie op het juiste moment. Het
circulair werkmodel leert je herkennen waar waar je energie van
krijgt en vastloopt. Het ondersteunt intuïtie om af te wijken van
een plan. Zelfs als je hard werkt kun je moeiteloosheid ervaren.