Tekst:  Mark Vroonland  Beeld: Mark Vroonland

De schoonheid van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) toont haar volle rijkdom in de functie van het Hart (Xin), de residentie van de Shen. In Westerse theorieboeken wordt de Shen handzaam opgesplitst. Staat de Shen voor denken, mentale activiteiten, geheugen en slaap. Maar ook om waar het werkelijk om draait: de Shen als keizer van het lichaam. Onze connectie met de Hemel. De Shen, het Hart, als de Grote Verbinder. Je kunt een Hart niet opknippen. Dat is westers denken. Deden de oude Chinezen niet aan.

Even een stapje terug om vooruit te kunnen. In jouw Jing ligt jouw opdracht voor dit leven besloten. Jing is de connectie met de Aarde en yin van natuur. De Shen, residerend in het Hart, is de connectie met boven en het meeste yange zang-orgaan. Wie lekker veel Jing heeft, maar weinig Shen, heeft grote kans als een doelloze hobbezak door het leven te gaan. Wie veel Shen heeft en onvoldoende geaard is, heeft het wellicht leuk in de bovenkamer, maar maakt ook niet veel klaar. We hebben nog een substantie nodig. Die vinden we in de derde schatkamer van San Bao: Qi!

Het is de Qi uit het midden die een brugfunctie vervult tussen onder en boven. In je lichaam. In het universum. Zodat de keizer, het Hart en zijn onderhuurder, de Shen, jouw leven kunnen vormgeven. Zodat jij je opdracht op Aarde met verve kunt uitvoeren. Verandering op gang brengt in lijn met de wens van de Dao.

Was er maar een toverformule. Of nóg beter: iets dat je bij on-line webshop kunt kopen. Maar nee, dít zul je echt zelf moeten doen. Vraag jezelf af: is jouw aandacht veelal naar binnen of naar buiten gericht?

Het Hart is gesteld op rust. De keizer loopt wat heen en weer in zijn keizerrijk. Kijkt eens naar buiten. Lockdown deert hem niet. Hij doet zijn werk het liefst ongestoord, ongezien. Terwijl het Pericard de in- en uitgangen van het keizerrijk bewaakt, zoemen de overige zang-fu zachtjes op de achtergrond. De Lever zet onderwijl de koers uit. Splitst de weg naar het doel in dagelijkse activiteiten. De Milt en Maag zorgen dat jij en de rest van de orgaanfamilie vanuit de Aarde gevoed worden. De Nier vonkt op verzoek wat Yuan Qi naar boven. Galblaas houdt jou lichamelijk en geestelijk soepel. Boel stroomt lekker. Geen klachten. Iedereen blij.

Als jouw verbinding met de Hemel issues heeft, verandert dat beeld. Het wordt dan minder fijn om jou te zijn. Mensen begrijpen jou niet en omgekeerd. Je bent sneller boos, verdrietig, ontevreden. Je hebt last van koude handen, voeten of neus. Slaapt slecht en dat werkt weer door in de dag. De keizer ervaart onrust in het keizerrijk. Wordt meerdere keren per dag gestoord door emoties die het Pericard niet kon stoppen. De Zang-Fu staan flink te stampen. Geen fijne situatie. Moet geen jaren duren.

Wat te doen? Was er maar een toverformule. Of nóg beter: iets dat je bij on-line webshop kunt kopen. Maar nee, dít zul je echt zelf moeten doen. Vraag jezelf af: is jouw aandacht veelal naar binnen of naar buiten gericht? Kun je ook naar binnen kijken? Onbelemmerd in de residentie van de Shen rondsnuffelen? Het is immers ook jouw huis. Als jij het niet bewoont, wie dan? Ad hoc en waan van de dag? Schiet niet op hè.

Shiatsu en acupunctuur kunnen jouw helpen bij het stimuleren van het contact met jouw Shen. Maar jij moet uiteindelijk zelf het werk doen. Zonder jouw inzet, zonder dagelijkse momenten van introversie, hangt de toekomst van jouw Shen aan een zijden draadje. Het devies voor nu en eigenlijk altijd is dan ook: blijf zo veel mogelijk thuis. Verken je Shen. Creëer je leven vanuit je Hart.

 


Dit artikel wordt u aangeboden door Happy Hara