Tekst: Denise Ferron  Beeld: Hannah Busing (beeldbank Unsplash)

In de tien jaar dat ik nu aan het werk ben als Shiatsu-therapeut zijn stress-gerelateerde klachten de meest voorkomende in mijn praktijk. Achter deze klachten liggen verschillende verhalen. Een shiatsu-behandeling is dan ook altijd maatwerk. Tijdens de behandeling wordt duidelijk waar de energie op dat moment stagneert en welke meridiaan of welk specifiek punt aandacht nodig heeft. Hierdoor ontstaat ruimte om te ontspannen en de energie weer te laten stromen.
Zoals er meestal niet één oorzaak aan te wijzen is voor stress-gerelateerde klachten is er ook meestal niet één oplossing. Door de klachten op verschillende manieren aandacht te geven vergroot je het effect van de behandelingen. Combinaties van behandelingen en therapieën versterken elkaar. En nog mooier wordt het als iemand ook zelf aan de slag gaat met bewegen, voeding, ontspannen of het beoefenen van yoga.

Graag deel ik twee voorbeelden uit mijn praktijk die laten zien hoe verschillende therapieën elkaar kunnen aanvullen om iemand van stress gerelateerde klachten af te helpen.

En zo zorgde een combinatie van shiatsu en fysio dat zij van haar klachten afkwam

Een vrouw van midden vijftig kwam bij mij in de praktijk omdat ze erg veel stress ervaarde in haar thuissituatie. Al jaren liep ze rond met pijn in haar nek en schouders, de laatste tijd kwam daar ook nog heftige hoofdpijn bij. Tijdens mijn behandelingen kon ze zich ontspannen en de hoofdpijn verdween. Maar de spanning in haar nek was zo intens dat ik haar aanraadde ook naar de fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut kon de spierspanning op een andere manier behandelen waardoor meer ruimte ontstond. En zo zorgde een combinatie van shiatsu en fysio dat zij van haar klachten afkwam. Nu ze klachtenvrij is zorgt shiatsu voor balans, zodat ze meer in haar kracht staat. Hierdoor kan ze zelf zorgen voor oplossingen voor stressvolle situaties.

Een jongeman maakte bij mij een afspraak op advies van de pohggz waar hij in behandeling was voor zijn burn-out. Hij gaf aan dat de gesprekken met de praktijkondersteuner hem inzicht gaven in zijn klachten en gewoontes, maar dat er zoveel spanning in zijn lichaam was opgebouwd dat het hem niet lukte om te beginnen met ontspannen. Na de eerste shiatsu-behandeling was hij verbaasd dat het toch nog mogelijk was om te ontspannen. Na een paar behandeling ging hij zijn lichaam meer ‘bewonen’. Hierdoor voelt hij beter aan waar en wanneer stress en spanning ontstaat. Dit helpt hem in de gesprekken met de pohggz en de aanpak van zijn burn-out.

Verschillende behandelingen vullen elkaar aan. De één is niet beter dan de ander. Juist door een klacht van verschillende kanten aan te pakken ontstaat er ruimte. Shiatsu wordt vaak alternatieve zorg genoemd, maar is aanvullende zorg niet een veel betere naam? Alternatief impliceert een keuze. Als je gaat kiezen moet je afwegingen maken: “welke is beter?” Maar, het is niet nodig om te kiezen! Het is geen ‘of of’, maar ‘en en’.

Om te zorgen dat ‘en en’ in plaats ‘of of’ gangbaarder wordt pleit ik ervoor dat complementair therapeuten zich niet plaatsen tegenover reguliere zorg, maar verbinding zoeken met reguliere behandelaars. Wanneer we elkaar respecteren en samenwerken, kunnen we elkaar aanvullen. En daar heeft de cliënt het meeste baat bij.

Almere, mei 2021


Dit artikel wordt u aangeboden door ShiatsuTerra