Tekst: Janine Wats Beeld: Marjolein Roeleveld
Als het afgelopen jaar iets heeft aangetoond, dan wel hoe in westerse landen wordt gedacht over gezondheid. Ook in ons land definiëren we gezondheid voornamelijk als ‘het ontbreken van ziekte’; wie geen klachten heeft, is in principe gezond.
Dat beleid staat in vrijwel alle opzichten haaks op de holistische visie van shiatsu. Voor ons heeft gezondheid immers juist alles te maken met aanpassingsvermogen, fysieke en mentale veerkracht, zingeving en het behoud van regie over je eigen leven. Wij kijken naar het functioneren van de complete mens en bieden zorg gericht op het optimaliseren van iemands welzijn in de breedste zin van het woord. Dan komt er ruimte voor werkelijke ‘heling’, ook voor mensen die leven met een langdurige of chronische aandoening.
Ik verzet me tegen het idee dat we een imagoprobleem hebben
Ik ben er van overtuigd dat shiatsu een volwaardige plek in het zorgveld verdient. Maar ik verzet me tegen het idee dat we een imagoprobleem hebben en moeten werken aan erkenning binnen het bestaande stelsel. De huidige crisis laat zien dat het gezondheidsbeleid faalt. Dat het gedateerd is, failliet, kapot.
Verbinding, communicatie en beweging
In september 2020 hebben we, midden in de Corona-crisis, een fantastisch congres georganiseerd. We begonnen met niets meer (en niets minder) dan een paar enthousiaste vrijwilligers en de wens iets te organiseren dat betekenisvol kon zijn voor mensen. Uiteindelijk hebben we dat weekend 400 deelnemers verwelkomd, werkten we met 80 vrijwilligers, waren er het hele weekend non stop lezingen, trainingen en workshops, op maar liefst 5 locaties. Dat is natuurlijk geweldig en inspirerend. Maar vanaf het begin was de beweging die we met elkaar maakten veel belangrijker dan de behoefte ‘iets groots neer te zetten’. Het congres heeft gezorgd voor verbinding, communicatie en beweging op allerlei niveaus. Daar ging het ons om.
Alles draait om aanpassingsvermogen in jezelf, om energie en verbinding
Shiatsu heeft mij geleerd hoe de energie tussen binnen en buiten werkt. Hoe die twee werelden met elkaar interacteren, wat voor dynamiek dat heeft en welke regels daaraan ten grondslag liggen. Ik houd van initiatieven nemen, van dingen manifesteren, maar ik denk nooit in vastomlijnde doelstellingen. Ik leef vanuit mijn binnenwereld en vaar op mijn innerlijk kompas.
Het begint met nieuwsgierigheid, vertrouwen en een open blik. Met die positieve mindset en grote toewijding komen dingen in beweging en doen zich altijd onverwachte kansen voor. Ik heb ervaren hoeveel er dan mogelijk is. Als je ergens energie in stopt, komt er altijd iets goeds uit. Alles draait om aanpassingsvermogen in jezelf, om energie en verbinding.
Deze tijd vraagt om therapeuten die mensen kunnen aanraken, écht aanraken
Laten we onze eigen visie uitdragen, daar waar we echt het verschil kunnen maken. Dat is urgent en het heeft momentum; er is veel angst en onzekerheid in de maatschappij. Mensen voelen zich afgescheiden, raken uit balans of lopen helemaal vast. Deze tijd vraagt om zorg die aanraakt, écht aanraakt. Zorg zoals wij die bieden. Wij kunnen mensen helpen tot rust te komen en het contact met hun innerlijk te (her)vinden. Wij kunnen mensen helpen ontdekken wie ze ten diepste zijn, zodat ze kunnen herstellen en vanuit innerlijke stabiliteit contact kunnen maken met anderen en de wereld om hen heen. Om voluit te kunnen leven.
Geen betere tijd dan nu
Aan welke shiatsu-school je ook bent opgeleid en bij welke stroming je ook hoort, het doet in de kern niet ter zake. Wat ons als therapeuten verbindt is onze visie op gezondheid en onze overtuiging dat shiatsu daar een wezenlijke bijdrage aan levert. We hebben een mooie vereniging opgericht, we hebben dit platform en er is alle ruimte voor nieuwe initiatieven.
Shiatsu-therapeuten, ga in je kracht staan, neem je verantwoordelijkheid en kom in beweging. Er is geen betere tijd dan nu.