Shiatsu in Nederland bestaat uit een lappendeken van scholen, beroepsverenigingen en belangenverenigingen. Een groepje actieve shiatsutherapeuten heeft het initiatief genomen om vanuit een gezamenlijk perspectief shiatsu meer op de kaart te zetten.

In februari 2016 is er een enquête gehouden waarop 150 shiatsu therapeuten gereageerd hebben. De reacties waren zowel in aantal, als inhoud boven verwachting. Erg leuk om te lezen! Het is fijn om bevestigd te krijgen dat er behoefte is om samen te werken in Shiatsu Land.

Daarna zijn er in een drietal bijeenkomsten de verschillende beroepsvereniging en belangenverenigingen bij elkaar geweest: een unicum. De intentie om samen te werken is hier ook aanwezig. Het doel is duidelijk, de vorm -nog- niet.

Ons doel:

  • Shiatsu meer bekendheid geven;
  • Breder en beter aanbod in nascholing voor shiatsu therapeuten;
  • Samenwerking bevorderen tussen therapeuten, opleidingen, belangen en beroepsvereningen;
  • Shiatsu nationaal te vertegenwoordigen.

De shiatsu scholen zijn de basis, zeg maar ze vormen de vloer waarvan gewerkt kan worden. Met de volgende scholen werkt het Shiatsu Platform samen:
Academie Qing-Bai, Shiatsu School CSMBK, Iokai Shiatsu Opleiding, Hands On Tao Shiatsu Institute en Zen Shiatsu Opleiding.

De pijlers, die in ons verhaal de tafelpoten worden, zijn de beroepsverenigingen: Zhong, Shiatsu Vereniging Nederland, VIS and VNT. Andere vereningen zijn uitgenodigd en welkom om aan te sluiten.

Het Shiatsu Platform vormt het tafelblad, en  houdt de boel bij elkaar.

Samen vormen ze de shiatsu-tafel, met de mogelijkheid om gerechten te serveren, zoals de Shiatsu Week, Shiatsu Proeverijen en het European Shiatsu Congress in September 2020.

Afhankelijk voor wie de tafel gedekt is, worden shiatsu-therapeuten, studenten, enthousiastelingen en clienten uitgenodigd.

Om de beeldspraak compleet te maken: er wordt met verschillende koks gewerkt.

Het kern team bestaat momenteel uit:
Bart Bloemers – manusje van alles
Bas van der Paardt – communicatie, design, website

Ondersteunende taken:
Daphne Riabokon –
Japke Englebert – Facebook
Mark Vroonland – Shiatsu schrijver

Juridisch structuur:
Shiatsu Platform is een handelsnaam van Coöperatieve Vereniging Shiatsu Centrum Amsterdam U.A. en is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel  onder het nummer 56392176. Het btw-identificatienummer is 852103682B01.