Tekst: Christel van der Meer  Beeld: Sandra Koning

Let’s spread the good Shiatsu spirit.

Sinds de pandemie is voor mij nog duidelijker geworden dat Shiatsu onmisbaar is! Onlangs kwam een single moeder van een puberzoon voor een ‘Shiatsu consult op afstand’.

Ze zei tegen mij: “Ik kan niet meer. Ik voel me beperkt in mijn vrijheid. Ik heb pijn in mijn borst, ik slaap slecht, heb regelmatig hoofdpijn en het voornaamste: ik voel me afgesneden en down. Iedereen geeft me tips over hoe ik de lockdown kan doorkomen, maar ik wil geen tips of adviezen meer. Ik wil dansen, zingen, aanraken en ontmoeten. Ik wil leven!”

De anderhalve-metersamenleving begint haar sporen na te laten.

Haar huid oogt vaal, haar ogen moe, haar schouders afhangend, haar adem hoog. Mijn hart resoneert. Ik hoor haar ‘wanhoop’. Ik zou haar graag op de Shiatsu-futon uit nodigen. Maar hiervoor heb ik een doktersverklaring nodig.

“Alles in mijn hele wezen wéét dat mijn handen, dat mijn aanraking haar precies zullen geven wat zij nodig heeft.”

Ik zou haar nieren liefdevol vasthouden en haar benen Shiatsu geven. De Longmeridiaan voeden, Hartbeschermer en de Maag- en Galblaasmeridiaan behandelen. Ze zou na 45 minuten buitenstaan. Verankerd op haar plek, opgelucht en blijmoedig. En met haar vernieuwde energie anderen in haar omgeving positief besmetten met haar van nature stralende hart.

Dat is waarom Shiatsu onmisbaar is, waarom deze lichaamsgerichte therapie van levensbelang is. Shiatsu brengt je terug op je plek, in je eigen anker en vertrouwen.

En bij de ervaring dat er geen scheiding is tussen lichaam en geest. Net zoals er ook geen scheiding is tussen het individu en het collectief.

Zij zijn één. En dus: hoe meer blije, gezonde mensen, hoe sterker de samenleving als geheel.

Laten we elkaar besmetten met hartelijkheid en vertrouwen.

“Let’s spread the good Shiatsu spirit!”

 


Dit artikel wordt u aangeboden door Shiatsu Vereniging Nederland.
Logo SVN