Tekst: Nathalie Hijman  Beeld: Studio Annemarije

Met plezier deel ik mijn verhaal om te illustreren waarom Shiatsu voor mij onmisbare zorg is. Als Shiatsu therapeut heb ik al vele mensen mogen behandelen en zie ik van dichtbij wat het mensen brengt.

praktijkvoorbeelden

Een vrouw van in de 40 kwam naar mijn praktijk met een zeer pijnlijke schouder. Ze had hier al een jaar last van. Behandelingen van de fysiotherapeut (een jaar lang!) boekten geen resultaat en er werd gesproken over een operatie als enige mogelijkheid. Dit terwijl er niet duidelijk was wat er aan de hand was. Daarom ging zij op zoek naar een therapeut in de complementaire zorg en kwam bij mij op consult.

Op de eerste afspraak kreeg ze uitgebreid de tijd om te vertellen wat er aan de hand was. Niet alleen haar schouderpijn maar ook andere gezondheidsklachten en belangrijke gebeurtenissen kwamen aan bod.

Een probleem zit vaak niet alleen op één plek en heeft vaak met meerdere dingen tegelijk te maken.

We kwamen erachter dat haar schouderklachten voornamelijk een emotionele grondslag hadden. In haar privéleven waren er behoorlijk ingrijpende gebeurtenissen geweest, tegelijk met het ontstaan van haar schouderpijn. Dat besef alleen al deed het helingsproces bij haar in gang zetten.

Met shiatsu heb ik de blokkade die in haar lichaam ontstaan was, opgeheven en de energie weer laten stromen. Na 3 behandelingen was deze mevrouw voor 85% van haar pijn af. Als ik me realiseer dat de reguliere zorg haar een jaar lang behandeld heeft en zelfs een operatie opperde, dan begrijpt iedereen dat Shiatsu onmisbare zorg is.

een brok in de keel

Ik zal nog een verhaal uit de praktijk delen. Een tijdje geleden bezocht een vrouw van middelbare leeftijd mijn praktijk. De reden voor haar bezoek was dat ze al geruime tijd het gevoel had dat er iets in haar keel vast zat (globus gevoel). Het was niet te zien, ze kon het niet ophoesten en de huisarts had ook niets geconstateerd maar het gevoel had ze wel de- gelijk, evenals een verkrampt gevoel rond de hals. Een optie was een doorverwijzing naar een kno-arts maar ze wilde het eerst via een andere weg proberen. Vandaar dat ze even la- ter bij mij aanklopte.

Naast het gevoel van een brok in de keel had mevrouw ook last van hartkloppingen en een opgeblazen gevoel na de maaltijd. Na onderzoek stelde ik een aangetaste lever- en hart- energie vast.

De leverenergie kan uit balans raken door boosheid en frustratie. Toen ik haar dat voorlegde, herkende ze dat direct. Het bleek dat ze zich al een tijdje hevig irriteerde aan haar naaste collega. Er waren wat dingen voorgevallen en toen ze hieraan terugdacht, vielen een aantal dingen op hun plaats. Het vervelende keelgevoel was begonnen toen haar onderlinge relatie met haar collega steeds meer gespannen werd. Ze zei dat ze geen woedeaanvallen had maar dat ze wel behoorlijk wat frustraties voelde jegens die collega maar ze durfde die niet te uiten.

Opgekropte frustratie kan letterlijk vast gaan zitten in je keel, de energie (qi) stagneert daar. De Chinezen hebben zelfs een naam voor dit syndroom: Plum Pit Qi (pruimenpit).

Het brokgevoel was verdwenen, net als de hartkloppingen en het opgeblazen gevoel.

In de behandeling is mijn aandacht uitgegaan naar het herstellen van de Leverenergie en de hartenergie. Na de derde behandeling kwam ze ontspannen binnen. Ze vertelde me dat ze de moed had gevonden om haar frustraties te delen met haar collega. Tot haar opluchting had ze er goed op gereageerd en was er een hoop uitgesproken.

Na de vierde behandeling konden we constateren dat de lichaamsenergie weer in balans was. Het brokgevoel was verdwenen, net als de hartkloppingen en het opgeblazen gevoel.

Noodzakelijke zorg

Wat ik nou zo mooi vind aan deze verhalen uit de praktijk is dat het illustreert dat Shiatsu therapeuten bekend staan om hun holistische aanpak. We kijken niet alleen naar de klacht, in dit geval de schouder en keel, maar we kijken verder. Een belangrijke vraag die we beantwoord willen hebben, is: wat is de oorzaak van de klacht?

Als je namelijk de oorzaak behandelt, heeft dat een lange-termijneffect. Het achterhalen van de oorzaak kost meer tijd dan de tien minuten die een huisarts per consult heeft. Daarom is shiatsu therapie, net als andere complementaire therapieën, een onmisbare aanvulling op de reguliere zorg. En noodzakelijk dat Shiatsu therapeuten op de lijst van uitgezonderde contactberoepen moeten komen.

 


Dit artikel wordt u aangeboden door Shiatsu Vereniging Nederland.
Logo SVN